ahlan wasahlan, anda tetamu ke;

About Me

My photo
johor bahru, johor, Malaysia
trying hard to spread.. and istiqamah after it ~love family, it start here

Thursday, December 10, 2009

Raya Haji 09

Bismillahirrahmanirrahim..
Hari tu Umi kata Abe demam..
Sian abe, syafakallah ye!
Bittaufiq untuk imtihan 21hb ni..
Dah lama nk update tapi selalu lupa.
Tahun depan abe balik tak payahla kitaorang update ek..
Ok, hayati gambar-gambar ni. Buat pembakar semangat nak imtihan.. :)

K.long tak balik kelantan jadi datang JB sebelum tu.
Adik teruja nak ambil gambar..

Survival skill... masak telur. Rindu mukhayyam pulak..
Seronok main orang punye..Lepastu adik nak beli jugak. Abah tak bagi
Cameraman n memang kamera ni Abe Man punye. Kitaorang dah try dah..best!


Masih lagi ayah long jadi tukang sembelih..tragis!


Kitaorang gi sawah..syahmi pun ikut. Dekat rumah Che'
"Adik tak boleh tengok camera..adik tengah jalan ni..kena tengok depan.."
nampak bayang2? adik lompat..hehe
ada kancil escort..syahmi ngan mak dia tak boleh jalan kaki..
kitaorang panjat benda ni..1st time! jakun.. :)
umi buat penggambaran..peace!
adik yang tak senonoh baru lepas buang air..huu

abah pun join buat penggambaran..
dah lama tak jumpa..hee
skali syahmi yang tak tengok camera..hurm..
adik beradik posing tapi menantu sesat kat belakang..saje je abg ngah
everybody try to make this pose. tapi kak lang je yang paling menjadi..dahla berat syahmi..
daku tidak pernah tahu bagaimana cara bermain ini..
kakak yang memang cucu mek!
affan dia lapar sangat. minta cik su ambil daging paling besar. mantap betul! tengok pinggan dia..
persidangan tergempar. ada peguam ye kat situ..huhu..hidden.
sape lagi besar?


syahmi bahagia dengan cik uteh.. :)
nanti ayah ami balik dah ada 3 anak sedare. Kak long dijangka bersalin awal tahun depan. Scan lelaki jugak..habsila rumah tok dia..huu..
setakat ini sahaja, banyak sangat gambar. balik nanti abe tengoklah puas-puas ye..
wassalam~

Saturday, December 5, 2009

macam-macam...

suatu hari
dalam keadaan yang agak tension nak exam,
saya telefon rumah
kak lang angkat dan kami berbual-bual
biasalah, kalau dan jauh baru rasa rindu..
cerita mengenai perkembangan adik mesti tak miss

dan kak lang pun cerita...........................

>> hari tu adik rasa badan dia macam tak sedap. pandai pulak dia rasa. dia cari-cari orang dan jumpa dengan kak su

"kak su, adik sakit kepala lah.."
"uh.. sakit macam mana?"
"urm...20 peratus"
"heh, 20 peratus?"


>> pastu habis tempat kak lang kena selongkar. sebab dia cari coolfever.. kak lang balik kerja tengok kat dahi dia dah kena tampal.. tempat kak lang pula bersepah-sepah. tanya adik dia ambil coolfever kat tempat kak lang ke. dia cakap "adik pinjam je.."

>>ummi kata betul la tu, 20 peratus je. sebab dia mcm dedar. nak tak nak je demam. adeh.. tergelak besar bila dengar..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~end~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

apa yang saya lihat di sini
kebanyakan kanak-kanak menghabiskan banyak masanya depan television
cakap pun dah macam kartun
pemikiran mereka secara tak langsung berkembang
yang perlu diingat adalah perlu bertapis dan dipantau
biasalah, setiap perkara ada pro dan kontra

teringat sebuah hadith

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu berkata, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam telah bersabda:

مَا مِنْ مَوُلُودٍ إِلاَّ يُوْلَدُ عَلىَ الْفِطْرَةِ، فَأَبَوَاهُ يُهَوِّدَانِهِ أَوْ يُنَصِّرَانِهِ أَوْ يُمَجِّسَانِهِ، كَمَا تُنْتِجُ الْبَهِيْمَةُ بَهِيْمَةً جَمْعَاءَ هَلْ تُحِسُّونَ فِيْهَا مِنْ جَدْعَاءَ؟

“Tidaklah setiap anak yang lahir kecuali dilahirkan dalam keadaan fitrah. Maka kedua orangtuanyalah yang akan menjadikannya sebagai Yahudi, Nasrani, atau Majusi. Seperti hewan melahirkan anaknya yang sempurna, apakah kalian melihat darinya buntung (pada telinga)?

sebelum mencorak, corakkanlah diri dahulu~

Wednesday, December 2, 2009

hayatilah..

video

nak promote..




assalamualaikum,

hebahan buat semua,
buku ini adalah hasil karya sahabat saya di Sek Men Islam Hidayah..
Ezzah Fatin Jemain
boleh dapatkannya di pasaran sekarang!
mari menyokong produk keluaran orang Islam~ :)

alkisah...

bismillah..

fuhh..fuhh..uhuk uhuk...
berzaman dah tak update blog ni..
sampai berhabuk! hee..
orang pun dah bising
ramai yang pesan cuti ni update..


KENAPA ADA BLOG?



macam pelik,kan?
dah hampir setahun baru timbulkan persoalan ni.
awalnya saya memang tak terlintas langsung akan ada blog.
sebabnya? malas..
tapi bila melihat kepada keadaan sekarang dan seruan-seruan, maka wujudlah blog ni. kebiasaan orang akan cakap untuk tujuan dakwah. yes, i admit it. peluang dakwah terbentang luas! menulislah dan anda hanya goyang kaki melihat hit counter sambil berdoa moga-moga Allah melembutkan hati orang yang membaca. heish..mudah,mudah...


PERSOALAN



untuk post satu blog, masa yang di ambil agak lama (terutama saya yang masih kurang mahir). no doubt, dakwah itu wajib. tapi sebelum buka blog, dah pastikan keadaan sekeliling? i mean,bergantung kepada keadaan orang. kalau anda di rumah, adakah pinggan mangkuk dah dicuci, pakaiaan dah dijemur, kain dah dilipat etc.. (cek jap..ok,clear! huh.. :>) jangan sampai kita tersalah meletakkan awlawiyyat. dakwah itu bermulanya di rumah. meneliti sirah rasulullah, dakwahnya disampaikan kepada orang terdekat dahulu. siti khadijah, abu bakar dan sahabat-sahabat yang lain. bermula di rumah barulah berkembang. tapi ini tak bermakna perlu settlekan di rumah sahaja dahulu baru nak ke luar. kalau macam gitu, berzamanlah orang kat luar menunggu kedatangan tarbiyah..

bahasa. buat saya selalu dilema. nak guna aku?saya?ana? anda?korang? hurm.. confusing.. sampaikan satu hari tu ada kawan di DQ cakap. "faizah, skemanye blog awak.." erk.. tak perasan. sebab apa yang saya fikirkan, blog ni umum,kan. jadi bahasa pun biarlah formal. but then i decided that we write according to what we want to write. got it? agak-agak macam nak bercerita, pakai yang santai. kalau fakta atau taujih etc pakai yang lebih formal. tapi sebenarnya masih dilema. tak pasti mana yang terbaik. kalau ada yang nak kongsi idea, dialu-alukan!


PENULISAN..SATU CABARAN


saya pernah bercita-cita untuk jadi penulis. nampak seronok dan membuatkan kita sendiri mahir dalam perkara yang kita tulis. contohnya kalau kita menulis tentang khusyuk dalam solat. automatically kita akan menghayati pemulisan kita dan menambahkan kekhusyukan solat kita,kan? orang yang menulislah lebih hampir untuk dihisab kalau dia tidak buat apa yang diperkatakan. jadi kita nak tak nak memang akan berusaha untuk buat sehabis baik.

untuk realisasikan entah bila. alternatifnya,blog. menulis selagi mampu. menulis dengan hati. hanya usaha yang sedikit berbanding orang lain. moga-moga Allah terima..


p/s:cuti sampai 13/12 je. sepatutnya sampai 27 tapi ada tasmi' tambahan. semua orang tengah kejar nak khatam. doakan saya!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails